Verwarmen met airco

Niets is zo comfortabel als bij een hete zomerdag je huis binnenstappen en de airco aan kunnen zetten. Zodra de eerste warme zomerdagen voorbij zijn, zoeken mensen dan ook massaal naar een airco. Maar wat niet iedereen weet, is dat een airco ook in de winter een toegevoegde waarde heeft. Een airco is namelijk een warmtepomp. Naast het koelende vermogen, heeft een airco ook verwarmend vermogen. Door het proces om te draaien wordt de buitenlucht niet gekoeld maar verwarmd. Zelfs als het buiten vriest kun je de gewenste ruimte verwarmen met de airco. Zo voorkom je dat de CV ketel aan moet.

Hero achtergrond informatie split

Energiezuinig verwarmen

Heb je een energiezuinige airconditioning en wil je dat de slaapkamer slecht kort verwarmd wordt voor je het bed in stapt? Dan is verwarming middels de airco precies wat je zoekt: de verwarming is snel en de CV ketel kan uit blijven. Lucht verwarmen met een airco gebeurd niet door middel van verwarmingsketels, warmtespiralen of andere energieslurpers.

Dat een airco een energieslurper is, is een misvatting. Oude airco’s kunnen veel energie kosten. Maar een nieuwe split airco gaat juist gunstig werken op de energierekening. Doordat de airco warmte verplaatst is het een energiezuinig apparaat met een hoog rendement. Een warmtepomp airco kan in enkele gevallen zelfs in aanmerking komen voor een subsidie.

Voor- en nadelen van verwarmen met airco

Er zitten voor en nadelen aan het verwarmen van je kamer met behulp van een airco.

Voordelen

  1. Het is snel.
  2. Het is energiezuinig.
  3. Het is een lokale warmtebron. Handig wanneer je slechts één ruimte wilt verwarmen.
  4. Een split airco is niet duur.

Nadelen

  1. Een airco is vaak niet geruisloos, en dit maakt dus meer geluid dan CV verwarming.
  2. Er is geen stralingswarmte, wat compenseert voor slecht geïsoleerde ramen.
  3. Het is een lokale warmtebron en kan één bepaalde ruimte verwarmen.

Airco keuzehulp

1/3
Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden?
2/3
Hoeveel geluid mag de airco maken?
3/3
Hoe goed is de isolatie van de ruimte?