Verwarmen met airco

De meeste mensen schaffen een airconditioning aan om hun huis te koelen, maar wat velen niet weten is dat je met airco’s kunt koelen én verwarmen. Op die manier zorg je er met één toestel voor dat je binnenshuis altijd een aangename temperatuur hebt, zowel zomers als ‘s winters. Meer weten over deze milieuvriendelijke manier om de temperatuur in je huis te reguleren? Je leest er hier alles over.

Hero achtergrond informatie split

Hoe werkt verwarmen met airco

Meer mensen zouden moeten weten dat een airco naast koelen, ook je huis verwarmen kan. Een airco is namelijk een warmtepomp, specifiek een lucht-lucht warmtepomp. Lucht-lucht warmtepompen hebben een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Normaliter biedt een airco koeling aan onze woningen, maar door het proces om te draaien kan een airco verwarmen. Dan trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan, en vervoert die warme lucht naar de binnenunit. Deze luchtstroom geeft je snel een warm huis. 

Zelfs als de buitentemperatuur ver onder het vriespunt ligt, kan een airco je woning aangenaam warm krijgen. Zo voorkom je dat de centrale verwarming (CV ketel) aan moet, en blijft je energierekening mooi laag. Airco’s gebruiken geen fossiele brandstoffen bij het koelen of verwarmen, in tegenstelling tot veel bestaande verwarmingstoestellen zoals een gas kachel. Een airco gebruikt duurzame energie, waardoor jij op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmt en kunt koelen. Door een laag rendement blijft je stroomverbruik laag.

Verwarmen met airco berekenen

Hoeveel graden je de temperatuur in je huis kunt verwarmen met een airco, is afhankelijk van een aantal aspecten. Zoals de inhoud van de ruimte en de isolatie. Wij berekenen met 55 watt per m3. Klik hier om je eigen benodigde airco BTU te berekenen.

Installateurs split airco verwarming offerte

Split unit airco als verwarming

Een split unit airco heeft altijd één binnenunit en één buitenunit. Daarom is een split airco uitsluitend geschikt voor het verwarmen van één ruimte. Veel mensen kiezen ervoor om dit type airco te gebruiken voor het verwarmen en koelen van hun woonkamer of slaapkamer. In die ruimte hoef je de CV of elektrische verwarming dan niet meer aan te zetten, hierdoor verbruik je minder elektriciteit.

Verwarmen met airco ervaringen

Als het nog niet duidelijk was; je huis verwarmen met een airco is een super plan! Mocht ons woord niet goed genoeg zijn, hebben we hieronder verschillende ervaringen op een rijtje gezet van mensen die hun woning zijn gaan verwarmen met een airco warmtepomp.

"Verwarmen met een airco is inderdaad vaak efficienter dan een gasgestookt systeem. De unit onttrekt immers warmte uit de buitenlucht waardoor uiteindelijk maar een deel van de warmtevraag energie gebruikt. Ik gebruik dit thuis ook en heb inmiddels al ruim twee jaar geen gasaansluiting meer. Ik ben zeer positief over dit systeem (koelen in de zomer is ook een leuke bijkomstigheid!)."

"Door de aanpassingen bespaarden we flink wat energie, en enkele honderden euro’s.”

"Ik gebruik nu vanaf november de split airco als verwarming van mijn kleine 29m2 kamer en open keuken. Door het plaatsen van zonnepanelen is dit goedkoop. Het werkt prima. In de badkamer ga ik een infrarood paneeltje gebruiken. Met de aanschaf van een boiler ben ik over een maand gasvrij in mijn kleine hoekwoning uit 1954.

Voordelen verwarmen met airco

Nu je iets meer weet over het koelen en verwarmen van je woning met behulp van een airconditioner, zoomen we graag nog even in op de voor- en nadelen. Zo kun jij het beste bepalen of de aanschaf van een airconditioning aansluit op jouw wensen en behoeften.

  1. Snelle werking: omdat de koude en warme lucht door de ruimte wordt geblazen, heeft je woning relatief snel de gewenste warmte bereikt.
  2. Energiezuinig: airco’s hebben meestal energieklasse A, en verbruiken daarom minder elektriciteit dan dan CV ketels. Dit is goed voor het milieu, maar het houdt ook je energiekosten laag. Zeker als je ook al zonnepanelen hebt.
  3. Het is een lokale warmtebron, wat handig is wanneer je slechts één ruimte wilt verwarmen.
  4. Een split airco is niet duur in aanschaf.
  5. Gemakkelijk geïnstalleerd: het plaatsen van het aantal units is eenvoudig waardoor je je nieuwe airco snel in gebruik kunt nemen.

Nadelen verwarmen met airco

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen aan de aanschaf en het gebruik van een airco voor het verwarmen en koelen van je huis. Hieronder lees je er meer over.

  1. Een airco is vaak niet geruisloos, en maakt meer geluid dan CV verwarming. De meeste airco’s hebben geluidsniveau ‘luid’, en produceren daarmee tussen de 61 dB en 70 dB.
  2. Bij een airco heb je geen stralingswarmte, wat normaliter compenseert voor slecht geïsoleerde ramen.
  3. Een split unit airco is een lokale warmtebron en kan slechts één specifieke ruimte verwarmen.

Je huis energiezuinig verwarmen met airco

Het kan o-zo fijn zijn. Je slaapkamer even snel opwarmen vlak voordat je naar bed gaat. Of heerlijke, warme lucht door de woonkamer heen blazen, als je ‘s ochtend wakker wordt… Dit kan met een airconditioning! De kamer wordt heerlijk warm, terwijl de CV uit kan blijven. Je airco heeft de kamer snel verwarmd met een maximale energiebesparing. Dit is namelijk een zeer energiezuinige installatie waarmee je flink kunt besparen op je energiekosten.

Dat geldt natuurlijk niet voor een oude airco. Nieuwe airco’s hebben vaak energielabel A of hoger en verbruiken daarom minder stroom dan reguliere manieren om je huis te verwarmen. Doordat de airco warmte verplaatst is het een energiezuinig apparaat met een hoog rendement, een hoger rendement dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een warmtepomp airco kan bij een optimaal rendement in enkele gevallen zelfs in aanmerking komen voor een subsidie.