Beste split airco van 2021Nieuwe split unit airco kopen?

Het is een kunst om een geschikte mobiele airco te vinden tussen alle bestaande modellen en merken die er beschikbaar zijn. Je koopt een mobiele airco niet voor een paar jaar en wilt daarom een weloverwogen keuze maken. Wij helpen jou met het kiezen van een geschikte mobiele airco, zodat jij precies weet wat voor jou de beste koop is. We hebben verschillende mobiele airco’s getest en hebben de beste koop van 2021 voor je geselecteerd. Ook hebben we een handige BTU berekenhulp en geven we je alle informatie die je nodig hebt bij het kopen van een nieuwe mobiele airco.

Wat is een split airco?

Een split airco is een airco met minstens twee verschillende units. Een airco aan de binnenkant van de muur welke koude lucht naar binnen blaast. En een airco aan de buitenkant van de muur welke de warmte lucht afvoert. Een split airco wordt meestal aan de bovenkant van een wand geplaatst met een kleine afstand tot het plafond. Je kunt met een split airco de blaasrichting van de koele lucht beïnvloeden door de stand van de luchtkleppen te wijzigen. Hiermee zorg je ervoor dat de ruimte waar de airco in staat beter evenredig gekoeld wordt. De meeste split airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen. Waardoor een split airco een goed alternatief wordt voor een centraal verwarmingssysteem.

Waarom een split airco kiezen?

Een split airco biedt veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een mobiele airco. Waarom zou jij moeten kiezen voor een split unit airco in plaats van voor een andere soort airco?

 1. Bijna geluidloos
  Een split airco maakt bijna geen geluid bij het koelen van de ruimte. Doordat het koelproces zich aan de buitenkant van de muur begeeft komt er in de ruimte alleen koele lucht naar binnen en geen ongewenst geluid.
 2. Energiezuinig
  Split unit airco’s zijn een veel energiezuiniger dan hun alternatief: de mobiele airco’s. Dit komt doordat split airco’s een stuk efficiënter zijn en er geen warme lucht de ruimte binnen kan glippen.
 3. Flexibel in meerdere ruimtes
  Een voordeel van een mobiele airco is dat je hem in elke ruimte kunt plaatsen. Bij een split unit airco is dit ook in zekere zin het geval: je kunt meerdere koelunits plaatsen met maar 1 warmteafvoer unit. Meer hierover vind je bij: soorten split airco’s.

De airco keuzehulp

Wil je de airco kunnen verplaatsen?
Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden?
Hoeveel geluid mag de airco maken?

De beste split airco

Een split unit airco kost ongeveer tussen de 500 en 1000 euro. De kwaliteit en het koelvermogen van split airco’s is vaak beter wanneer deze duurder is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat is ook de reden dat wij voor jou een top 4 maken met airco’s die op basis van eigenschappen, prijs en recensies van kopers en gebruikers zijn gekozen, zodat jij een airco kan kiezen die het beste bij jou past. In de split unic airco test hebben we rekening gehouden met verschillende eigenschappen van een split unit airco, zoals: het koelvermogen, energieverbruik en energielabel, de prijs-kwaliteit verhouding en het geluidsniveau.

Voor- en nadelen van een split airco

Een split unit airco is een compleet andere airco dan een mobiele airco. Alle voordelen die een split airco heeft hebben we voor jou op een rij gezet:

Voordelen split airco

 1. Erg stil
  Een split unit airco is erg stil. Het koelproces van de airco vindt plaats in de buitenunit waardoor de binnenunit alleen gebruikt wordt voor het naar binnen laten van de gekoelde lucht. Dit zorgt ervoor dat een split unit airco in de slaapkamer erg stil is.
 2. Laag energieverbruik en efficient
  Doordat een split unit airco direct aan de muur bevestigd zit met enkel een klein gat tussen de binnen- en buitenunit treedt er bijna geen verlies van koude (of warme) lucht op. Dit zorgt ervoor dat een split airco efficienter is dan een mobiele airco. Ook is een split unit airco een stuk energiezuiniger.
 3. Koelen en verwarmen
  Een groot voordeel is dat een split unit airco zowel kan koelen als verwarmen. Doordat er een warmtepomp in de split airco ingebouwd zit is het mogelijk om een ruimte in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. Dit verwarmen doet een airco zelfs energiezuiniger dan menig cv ketel.
 4. Uitbreidbaar
  Een split unit airco is uitbreidbaar. Dat wil zeggen dat er meerdere koelunits geplaatst kunnen worden op een enkele buitenunit. Hiermee is het mogelijk om meerdere ruimtes te koelen met maar één buitenunit. Denk hierbij aan een koelunit in de slaapkamer, woonkamer en zolder, waarbij er maar 1 buitenunit nodig is die de warme lucht afvoert.

Nadelen split airco

 1. Installatie nodig
  Een split unit airco moet geïnstalleerd worden door een installateur. Dit kost ongeveer een dag en de meeste installateurs vragen ongeveer 600 euro voor het installeren van een enkele split unit airco.
 2. Grote investering
  Doordat de airco geïnstalleerd moet worden komt er bovenop de aanschafprijs, welke gemiddeld 800 euro is, ook nog installatiekosten. Dit zorgt ervoor dat je voor een basis installatie van één split unit airco al snel minstens 1500 euro kwijt bent.
 3. Altijd aanwezig
  Een split unit airco is altijd aanwezig. Ook al gebruik je de airco maar 50 dagen per jaar, alsnog zou hij aan de muur hangen en kun je hem nergens opbergen. Dit is voor veel mensen de reden om te kiezen voor een mobiele airco.

Verschillende soorten split unit airco’s

Zoals eerder besproken zijn er verschillende soorten split unit airco’s te koop. Een buitenunit van een split airco kan worden aangesloten op meerdere binnenunits, waardoor je relatief eenvoudig meerdere ruimtes kunt voorzien van een permanente vaste airco. Zo kun je je woonkamer, slaapkamer en werkkamer koelen met één buitenunit. In zo’n geval heb je een trio split airco unit nodig. Een mono split is een enkele binnenunit, en een duo split heeft twee binnenunits.

Er is nog één andere soort airco, namelijk de: mono block airco. Dit is airco die op dezelfde manier werkt als een split unit airco, alleen hoeft er geen buitenunit geinstalleerd te worden. Het enige wat er gemaakt hoeft te worden zijn twee gaten in de muur. De mono block airco blaast de warmte lucht via deze gaten naar buiten, waardoor er alleen een binneunit nodig is.

Mono split

Split mono

Een mono split airco is een airco voor aan de wand met 1 binnenunit om je ruimte te koelen. Dit is de meest gekochtte split unit airco. Ideaal voor het koelen van bijvoorbeeld alleen de woonkamer of slaapkamer.

Duo split

Split duo

Een duo split airco heeft 2 binnenunits. Deze twee binnenunits kunnen willekeurig van elkaar in de ruimte geplaatst worden. Denk aan bijvoorbeeld de slaapkamer en woonkamer.

Trio split

Split trio

Een trio split airco heeft 3 binnenunits. Ideaal voor kantoorpanden of voor grote ruimtes die niet gekoeld kunnen worden met 1 binnenunit. Het is mogelijk om meer dan 3 binnenunits te koppelen aan je buitenunit.

Mono block

Mono block

Het grote voordeel van een mono block airco is dat je geen buitenunit hoeft te installeren en alleen 2 gaten in de muur hoeft te boren. Dit scheelt aanzienlijk in installatiekosten en vergroot de mogelijkheden om een airco te plaatsen.

Bereken het koelvermogen

Met onderstaande rekenhulp kun je het aantal BTU berekenen dat jouw nieuwe split airco nodig heeft. Vul de gevraagde gegevens bij stap 1 en stap 2 in en klik vervolgens op de oranje button om te bekijken welke split airco’s bij jou passen.

Veelgestelde vragen


Waar plaats je een spit unit airco?

Belangrijk om rekening mee te houden bij het plaatsen van de split unit airco is het soort kamer waar hij hangt. Wil je de split unit airco in je slaapkamer ophangen? Houd er dan rekening mee dat je hem niet direct boven je bed hangt. Dit zorgt ervoor dat je direct in de blaasrichting ligt. Hetzelfde geldt voor de plaatsing in andere soort ruimtes, als het mogelijk is plaats het dan op een plek waar je niet langer dan een uur zit of ligt. Voor de installatie van de buitenunit is het belangrijk. Houd rekening met drie dingen: je moet de unit installeren op een plek waar je hem schoon kunt maken, de unit moet niet op een plek hangen waar hij trillingen kan veroorzaken en denk aan de buren: een buitenunit maakt redelijk wat lawaai.

Wat kost een split unit airco aan stroom?

Een airco opzichzelf is geen energiezuinig apparaat. Wanneer je de airco de hele dag aanzet ben je beter af met een split unit airco in plaats van een mobiele airco. Een split unit airco gebruikt voor ongeveer 0,25 cent stroom per uur. Aangezien de meeste mensen de airco niet de hele dag aan hebben is het eenvoudig te berekenen hoeveel je verwacht te gebruiken. Een split unit airco is wanneer je kiest voor een airco wel de meeste energiezuinige keuze. Let goed op het energielabel bij aanschaf van een vaste airco.

Hoe installeer je een split unit airco?

De installatie van een split unit airco dient gedaan te worden door installateurs. Aangezien je te maken hebt met gevaarlijke stoffen die vrij kunnen komen tijdens het installeren van de airco. Het eigenlijke plaatsen van de airco is relatief eenvoudig, er moeten gaten geboord worden voor de leidingen en de units moeten gemonteerd worden aan de muur. Wij raden altijd aan om je split unit airco te laten installeren door een installateur.

Hoe werkt een split unit airco?

Een split unit airco werkt zoals vrijwel elke andere airco:

 1. De binnenunit onttrekt warmte uit de ruimte waar hij hangt.
 2. De warme lucht gaat langs een warmtewisselaar.
 3. De lucht wordt gekoeld en terug de ruimte in geblazen.
 4. De warme lucht wordt naar buiten geblazen.
 5. Het water wordt afgevoerd via een afvoerslang.

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe airco, het onderhoud, het kiezen van de juiste soort… Wanneer je niet goed voorbereid bent of er geen verstand van hebt kunnen dit behoorlijk lastige klusjes zijn. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe mobiele of vaste airco te maken heeft.

Airco vullen

Een airco is je beste vriend tijdens de hete zomerdagen. De mensen met een airco prijzen zichzelf gelukkig dat ze deze aanschaf gedaan hebben. Een airco maakt de hete zomers een stuk comfortabeler. Of je de airco nu plaatst op de slaapkamer, om in ene koele slaapkamer in slaap te vallen, of in de woonkamer om het koken, relaxen of thuiswerken makkelijker te maken, een airco is een aanwinst voor ieder huishouden. Zoals ieder apparaat heeft ook een airco onderhoud nodig. Dit voorkomt dat de airco er op een hete zomeravond plotseling mee stopt. Het onderhoud betekend dat de airco…Installatie van een airco

Met de warme zomers wilt iedereen er in huis koel bijzitten. Zeker als je thuis werkt, maar ook tijdens het slapen. Als de temperatuur niet onder de 25 graden Celcius komt is een airco geen overbodige luxe. Een airco aanschaffen is de eerste stap, deze installeren de tweede. De installatie van en airco verschilt per airco. Een mobiele airco hoeft niet geïnstalleerd te worden, deze moet simpelweg in het stopcontact gestopt worden. Je zet deze op een strategische plek in het huid neer, hier komt geen hak- en breekwerk aan te pas. Een split airco, ook wel een vaste airco,…Airco reinigen

Een airco is je beste vriend tijdens een hete zomerdag. Het laatste wat je wilt is dat de airco je op een hete zomeravond in de steek laat. Zoals ieder apparaat moet ook een airco gereinigd en onderhouden worden om dit te voorkomen. Door een airco jaarlijks te controleren en regelmatig te reinigen voorkom je dat de airco er plotseling mee stopt, gaat lekken of dat de lucht onvoldoende gereinigd wordt en er bacteriën en schimmels kunnen groeien. Een airco reinigen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je moet alleen weten waar je op moet letten. We zetten op een rij…Merken airco’s

Er zijn verscheidende merken airco’s. Elk melk heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je er echt in geïnteresseerd bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuwe airco. Wij raden een Fuave airco aan.