Beste split airco van 2024

Je wilt een nieuwe split airco kopen? Maar wat is nu de beste split unit airco van 2024? Je mag online een split airco kopen, maar deze mag je niet zelf installeren! We hebben voor jou de beste installateurs van split unit airco’s vergeleken en geselecteerd. 

Hero achtergrond informatie split

Nieuwe split unit airco kopen

Helaas mag je een split airco niet zelf installeren. Wij vergelijken de installateurs.

Het is een kunst om een geschikte split unit airco te vinden tussen alle bestaande modellen en merken die er beschikbaar zijn. Je koopt een split unit airco niet voor een paar jaar en wilt daarom een weloverwogen keuze maken. Wij helpen jou met het kiezen van een geschikte installateur voor je split airco, zodat jij precies weet wat voor jou de beste keus voor jou is. Zoals wellicht wel bekend, mag je een split airco niet zelf installeren. Je moet hiervoor gecertificeerd zijn. Dit in verband met de koelmiddelen waar mee gewerkt wordt. 

Er zijn tegenwoordig veel ‘cowboys’ op de markt aanwezig die in verband met de drukte op de airco installatie markt goedkoop je airco willen installeren. Wij hebben deze installateurs niet meegenomen in onze vergelijking. Wij kiezen enkel voor de installateurs met jarenlange ervaring en een goede garantie- en servicebeleid. 

Beste split airco installeur voor jou vinden

Beste split airco installateurs van 2024

Je mag helaas niet je eigen split unit airco installeren. Dit omdat er gewerkt wordt met gassen waarvoor je gecertificeerd moet zijn om mee te mogen werken. Bij Solvari wordt alleen samengewerkt met betrouwbare en grote installateurs. Let bij de aanvraag voor een offerte van een split unit airco op de volgende aspecten:

 1. Prijs voor de totale installatie.
 2. Locatie installateur, bij voorkeur lokaal.
 3. Ervaring en reviews installateur.
split trio

Wat is een split airco

Een split airco is een airco met minstens twee verschillende units. Een airco aan de binnenkant van de muur welke koude lucht naar binnen blaast. En een airco aan de buitenkant van de muur welke de warmte lucht afvoert. Een split airco wordt meestal aan de bovenkant van een wand geplaatst met een kleine afstand tot het plafond. Je kunt met een split airco de blaasrichting van de koele lucht beïnvloeden door de stand van de luchtkleppen te wijzigen.

Hiermee zorg je ervoor dat de ruimte waar de airco in staat beter evenredig gekoeld wordt. De meeste split airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen. Waardoor een split airco een goed alternatief wordt voor een centraal verwarmingssysteem.

Waarom een split airco kiezen

Een split airco biedt veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een mobiele airco. Waarom zou jij moeten kiezen voor een split unit airco in plaats van voor een andere soort airco?

Bijna geluidloos

Een split airco maakt bijna geen geluid bij het koelen van de ruimte. Doordat het koelproces zich aan de buitenkant van de muur begeeft komt er in de ruimte alleen koele lucht naar binnen en geen ongewenst geluid.

Energiezuinig

Split unit airco’s zijn een veel energiezuiniger dan hun alternatief: de mobiele airco’s. Dit komt doordat split airco’s een stuk efficiënter zijn en er geen warme lucht de ruimte binnen kan glippen.

Flexibel in meerdere ruimtes

Een voordeel van een mobiele airco is dat je hem in elke ruimte kunt plaatsen. Bij een split unit airco is dit ook in zekere zin het geval: je kunt meerdere koelunits plaatsen met maar 1 warmteafvoer unit. Meer hierover vind je bij: soorten split airco’s.

Voordelen van een split airco

Een split unit airco is een compleet andere airco dan een mobiele airco. Alle voordelen die een split airco heeft hebben we voor jou op een rij gezet:
 1. Erg stil. Een split unit airco is erg stil. Het koelproces van de airco vindt plaats in de buitenunit waardoor de binnenunit alleen gebruikt wordt voor het naar binnen laten van de gekoelde lucht. Dit zorgt ervoor dat een split unit airco in de slaapkamer erg stil is.
 2. Laag energieverbruik en efficiënt. Doordat een split unit airco direct aan de muur bevestigd zit met enkel een klein gat tussen de binnen- en buitenunit treedt er bijna geen verlies van koude (of warme) lucht op. Dit zorgt ervoor dat een split airco efficiënter is dan een mobiele airco. Ook is een split unit airco een stuk energiezuiniger.
 3. Koelen en verwarmen. Een groot voordeel is dat een split unit airco zowel kan koelen als verwarmen. Doordat er een warmtepomp in de split airco ingebouwd zit is het mogelijk om een ruimte in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. Dit verwarmen doet een airco zelfs energiezuiniger dan menig cv ketel.
 4. Een split unit airco is uitbreidbaar. Dat wil zeggen dat er meerdere koelunits geplaatst kunnen worden op een enkele buitenunit. Hiermee is het mogelijk om meerdere ruimtes te koelen met maar 1 buitenunit. Denk hierbij aan een koelunit in de slaapkamer, woonkamer en zolder, waarbij er maar 1 buitenunit nodig is die de warme lucht afvoert.

Nadelen van een split airco

Een split airco heeft ook een aantal nadelen. Die hebben we voor jou op een rij gezet:

 1. Installatie nodig. Een split unit airco moet geïnstalleerd worden door een installateur. Dit kost ongeveer een dag en de meeste installateurs vragen ongeveer 600 euro voor het installeren van een enkele split unit airco.
 2. Grote investering. Doordat de airco geïnstalleerd moet worden komt er bovenop de aanschafprijs, welke gemiddeld 800 euro is, ook nog installatiekosten. Dit zorgt ervoor dat je voor een basis installatie van een split unit airco al snel minstens 1500 euro kwijt bent.
 3. Altijd aanwezig. Een split unit airco is altijd aanwezig. Ook al gebruik je de airco maar 50 dagen per jaar, alsnog zou hij aan de muur hangen en kun je hem nergens opbergen. Dit is voor veel mensen de reden om te kiezen voor een mobiele airco.

Verschillende soorten split unit airco's

Zoals eerder besproken zijn er verschillende soorten split unit airco’s te koop. Een buitenunit van een split airco kan worden aangesloten op meerdere binnenunits, waardoor je relatief eenvoudig meerdere ruimtes kunt voorzien van een permanente vaste airco. Zo kun je je woonkamer, slaapkamer en werkkamer koelen met een buitenunit. In zo’n geval heb je een trio split airco unit nodig. Een mono split is een enkele binnenunit, en een duo split heeft twee binnenunits.

Er is nog een andere soort airco, namelijk de: mono block airco. Dit is airco die op dezelfde manier werkt als een split unit airco, alleen hoeft er geen buitenunit geinstalleerd te worden. Het enige wat er gemaakt hoeft te worden zijn twee gaten in de muur. De mono block airco blaast de warmte lucht via deze gaten naar buiten, waardoor er alleen een binneunit nodig is.

mono block airco

Mono block

Het grote voordeel van een mono block airco is dat je geen buitenunit hoeft te installeren en alleen 2 gaten in de muur hoeft te boren. Dit scheelt aanzienlijk in installatiekosten en vergroot de mogelijkheden om een airco te plaatsen.

split mono

Mono split unit

Een mono split airco is een airco voor aan de wand met 1 binnenunit om je ruimte te koelen. Dit is de meest gekochtte split unit airco. Ideaal voor het koelen van bijvoorbeeld alleen de woonkamer of slaapkamer.

split duo

Duo split

Een duo split airco heeft 2 binnenunits. Deze twee binnenunits kunnen willekeurig van elkaar in de ruimte geplaatst worden. Denk aan bijvoorbeeld de slaapkamer en woonkamer.

split trio

Trio split

Een trio split airco heeft 3 binnenunits. Ideaal voor kantoorpanden of voor grote ruimtes die niet gekoeld kunnen worden met 1 binnenunit. Het is mogelijk om meer dan 3 binnenunits te koppelen aan je buitenunit.

Veelgestelde vragen

Waar plaats je een split unit airco?

Belangrijk om rekening mee te houden bij het plaatsen van de split unit airco is het soort kamer waar hij hangt. Wil je de split unit airco in je slaapkamer ophangen? Houd er dan rekening mee dat je hem niet direct boven je bed hangt. Dit zorgt ervoor dat je direct in de blaasrichting ligt. Hetzelfde geldt voor de plaatsing in andere soort ruimtes, als het mogelijk is plaats het dan op een plek waar je niet langer dan een uur zit of ligt. Voor de installatie van de buitenunit is het belangrijk. Houd rekening met drie dingen: je moet de unit installeren op een plek waar je hem schoon kunt maken, de unit moet niet op een plek hangen waar hij trillingen kan veroorzaken en denk aan de buren: een buitenunit maakt redelijk wat lawaai.

Wat kost een split unit airco aan stroom?
Een airco opzichzelf is geen energiezuinig apparaat. Wanneer je de airco de hele dag aanzet ben je beter af met een split unit airco in plaats van een mobiele airco. Een split unit airco gebruikt voor ongeveer 0,25 cent stroom per uur. Aangezien de meeste mensen de airco niet de hele dag aan hebben is het eenvoudig te berekenen hoeveel je verwacht te gebruiken. Een split unit airco is wanneer je kiest voor een airco wel de meeste energiezuinige keuze. Let goed op het energielabel bij aanschaf van een vaste airco.
Hoe installeer je een split unit airco?
De installatie van een split unit airco dient gedaan te worden door installateurs. Aangezien je te maken hebt met gevaarlijke stoffen die vrij kunnen komen tijdens het installeren van de airco. Het eigenlijke plaatsen van de airco is relatief eenvoudig, er moeten gaten geboord worden voor de leidingen en de units moeten gemonteerd worden aan de muur. Wij raden altijd aan om je split unit airco te laten installeren door een installateur.
Hoe werkt een split unit airco?

Een split unit airco werkt zoals vrijwel elke andere airco:

 • De binnenunit onttrekt warmte uit de ruimte waar hij hangt.
 • De warme lucht gaat langs een warmtewisselaar.
 • De lucht wordt gekoeld en terug de ruimte in geblazen.
 • De warme lucht wordt naar buiten geblazen.
 • Het water wordt afgevoerd via een afvoerslang.