Koelvermogen airco BTU berekenen

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukte in het aantal BTU dat de airco nodig heeft. Een hoger aantal BTU betekent dat de airco een grotere ruimte kan koelen. Bereken de hoeveelheid BTU en het koelvermogen dat nodig is om jouw kamer te koelen. Een slaapkamer met goede isolatie en enkele kleine ramen in het souterrain heeft een andere airco nodig dan een kantoorruimte met grote ramen op het zuiden en gemiddeld 30 mensen aanwezig. Hoeveel koelvermogen de airco nodig heeft wordt dan ook door veel factoren beïnvloedt.
Hero achtergrond informatie mobiel

BTU berekenen

Bereken de hoeveelheid BTU die je nodig gaat hebben in de ruimte waar je nieuwe airco geplaatst gaat worden. In onze rekentool houden we rekening met verschillende aspecten die de hoeveelheid BTU die nodig is verhogen of verlagen. Het begint met de inhoud van de ruimte, hoe groter deze is des te meer BTU er nodig is.

Verder letten we nog op het aantal ramen in de ruimte en in het algemeen de status van de isolatie. Ook is het nog belangrijk om te letten op de hoeveelheid spullen en mensen die aanwezig zijn in de ruimte.

[CP_CALCULATED_FIELDS id="6"]

Hoe bereken je het koelvermogen van airconditioning

Het koelvermogen wordt weergegeven in de hoeveelheid BTU (Britisch Thermal Unit). Gemiddeld hebben we in Nederland 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig voor iedere kubieke meter. Dat is gelijk aan ongeveer 100 tot 135 BTU per m3. Er zijn twee dingen die je moet weten om te berekenen hoeveel BTU je nodig hebt voor het koelen van jou ruimte: de inhoud van de ruimte en hoe goed de isolatie van de ruimte is.

De isolatie bepaald vervolgens de factor waarmee je de inhoud verveelvoudigd. Hoe slechter de isolatie, hoe meer warmte er binnenkomt en hoe meer koelvermogen de airco nodig heeft. Voor een ruimte met goede isolatie vermenigvuldig je met factor 30, een ruimte met matige isolatie met factor 40 en een ruimte met slechte isolatie factor 50.

Goede isolatie
Niet erg ruim, geen plat of schuin dak, weinig ramen.

Matige isolatie
Ruimer, relatief veel glas, enkele buitenmuur aan de zonzijde, geen plat dak.

Slechte isolatie
Ruim, veel ramen, ruimte op het zuiden, een plat of schuin dak direct op de ruimte.

Formule voor het aantal Watt
Oppervlakte (m2) x hoogte (m) x isolatie factor

Formule voor het aantal BTU
Oppervlakte (m2) x hoogte (m) x  isolatie factor / 293

Airco keuzehulp

1/3
Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden?
2/3
Hoeveel geluid mag de airco maken?
3/3
Hoe goed is de isolatie van de ruimte?