Airco onderhoud

Het fijnste moment van de dag: na een hete zomerdag thuis komen en de airco aan zetten, waarna je je waant in een gekoelde omgeving. Iedereen met een airco prijst zichzelf gelukkig tijdens de hete zomerdagen, en de meeste mensen zonder airco overweegt om deze dit jaar toch aan te schaffen. Het aanschaffen van een airco vergt wat denkwerk. Welke airco is geschikt voor jou huis en ruimte? Welke ruimte wil je koelen? Welke eisen stel je aan de airco? Laat je de airco installeren?
Hero achtergrond informatie split

Airco onderhouden

Naast de vragen die komen kijken bij de aanschaf van een airco, zijn er ook daarna dingen waar je je al mee bezig kunt houden: het onderhoud. Door een airco te onderhouden voorkom je dat de luchtkwaliteit achteruit gaat. Als eigenaar van een airco kun je er dan ook niet onderuit: het onderhouden van een airco hoort erbij. Zo wordt het aangeraden om jaarlijks een controle in te plannen waarbij gekeken wordt of de airco nog naar behoren werkt. Je huurt een bedrijf in wat gespecialiseerd is in het onderhoud van airco’s. De airco wordt nagekeken met nadruk op de slijtagegevoelige punten. Zo voorkom je dat de airco je tijdens een hittegolf plotseling in de steek laat.

Kosten van airco onderhoud

De kosten van het onderhoud van de airco verschilt en hangt af van het soort onderhoud en de soort airco. Onderhoud op afroep (een losse onderhoudsbeurt, inclusief arbeidskosten en voorrijkosten) kost gemiddeld 140 tot 180 euro. Een onderhoudscontract met een jaarlijkse onderhoudsbeurt kost gemiddeld 90 tot 160 euro. Een grote onderhoudsbeurt, inclusief vacumeren en bijvullen, kost gemiddeld 160 tot 210 euro. Dit moet slechts één keer per twee jaar en is dus, zoals aan de kosten te zien, zo’n 40 tot 60 euro duurder dan een gemiddelde onderhoudsbeurt. Let op: dit is gemiddeld en een offerte kan hier dus van af wijken. Je kiest er zelf voor of je een onderhoudspakket of monteur op afroep wilt indien nodig.

Belang van het onderhouden van de airco

We noemen het al: een goed onderhouden airco heeft veel voordelen. Deze voordelen wegen zeker op tegen de kosten van de onderhoudsbeurt(en). We zetten voor je op een rij welke gevolgen een goed onderhouden airco heeft:
  1. Een langere levensduur.
  2. Minder bacteriën en schimmels in de airco.
  3. De stofjes, waaronder de pollen, in de lucht worden beter weggevangen.
  4. Het vermogen van de airco gaat niet achteruit.
  5. Versleten onderdelen kunnen vervangen worden voor deze leiden tot een kapotte airco.

Zelf airco onderhouden

Naast het laten onderhouden van de airco, kun je zelf ook een steentje bijdragen. Je wilt tenslotte een gunstige luchtkwaliteit en een garantie dat de airco blijft werken, zeker tijdens de warmste dagen van het jaar. We zetten op een rij wat je zelf kunt doen:
  1. Haal regelmatig even het rooster van de airco af en stof deze af.
  2. Je ziet bij het verwijderen van het rooster ook de filter. De filter vangt stof weg, maar als deze te vol zit, lukt dit uiteraard niet goed. Door de filter te ontdoen van stof voorkom je dat deze overvol raakt.
  3. Let op het geluid van de airco. Maakt deze meer geluid of een ander geluid dan normaal? Dan is het tijd om de airco te laten controleren. 

Airco keuzehulp

1/3
Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden?
2/3
Hoeveel geluid mag de airco maken?
3/3
Hoe goed is de isolatie van de ruimte?