Airco reinigen

Een airco is je beste vriend tijdens een hete zomerdag. Het laatste wat je wilt is dat de airco je op een hete zomeravond in de steek laat. Zoals ieder apparaat moet ook een airco gereinigd en onderhouden worden om dit te voorkomen. Door een airco jaarlijks te controleren en regelmatig te reinigen voorkom je dat de airco er plotseling mee stopt, gaat lekken of dat de lucht onvoldoende gereinigd wordt en er bacterieën en schimmels kunnen groeien. Een airco reinigen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je moet alleen weten waar je op moet letten. We zetten op een rij welke stappen je zeker niet moet vergeten, om er zeker van te zijn dat je de airco voldoende reinigt en de levensduur van de airco verlengd.
Hero achtergrond informatie split

Stappen om de airco schoon te krijgen

  1. Haal het rooster van de airco af, nu zie je de luchtfilters. Het rooster kan afgestoft worden.
  2. Haal het stof van de stoffilters af met een stofzuiger. Werkt dit onvoldoende? Spoel de filters dan voorzichtig met lauwwarm water af en laat ze goed drogen. Doe dit ongeveer 4 keer per jaar.
  3. Controleer de luchtinlaten en verwijder ook hier het stof.
  4. Let terwijl je de onderdelen ontdoet van stof op tekenen van slijtage of lekkage. Mocht dit het geval zijn, dan doe je er goed aan een onderhoudsbeurt aan te vragen. Of indien je deze al hebt staan, te vervroegen.

Hoe vaak reinig je de airco

Het is aan te raden om in ieder geval 4 keer per jaar de airco te bekijken en te controleren of het reinigen van de filters nodig is. Gelukkig is het niet zoals bij een wasdroger na elke droogbeurt nodig de filter schoon te maken. Om het nog makkelijker te maken: één van de 4 keer kan vervangen worden door de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Belang van het reinigen van de airco

We noemen het al: een schone airco heeft veel voordelen. Deze voordelen wegen zeker op tegen de kleine moeite die het kost om de luchtfilter los te halen en de stofzuiger op de filter te zetten. We zetten voor je op een rij welke gevolgen een schone airco heeft:

  1. Een langere levensduur.
  2. Minder bacteriën en schimmels in de airco.
  3. De stofjes, waaronder de pollen, in de lucht worden beter weggevangen door de filter.
  4. Het vermogen van de airco wordt niet beïnvloed door de laag stof.

Zelfreinigende airco

Zelfreinigende airco’s hebben minder onderhoud nodig. Deze halen het vocht uit het apparaat waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen om te groeien. Ondanks de zelfreinigende functie zal deze desondanks nog steeds afgestoft moeten worden.

Daarbij vangt ook de filter nog steeds veel stof, welke om de zoveel tijd verwijderd moet worden om te voorkomen dat de filter geen stof meer kan wegvangen.

Onderhoud van de airco

Naast het bovenstaande onderhoud, de reiniging van de airco, is een jaarlijks onderhoud nodig om te controleren of de airco functioneert naar behoren. Je kunt hier een abonnement voor afsluiten bij aankoop van de airco, of in een later stadium. Je kunt er ook voor kiezen dit niet te doen en indien nodig een onderhoudsbeurt op afroep te regelen.
Let op: deze onderhoudsbeurt is gericht op het controleren van de onderdelen van de airco en niet het reinigen van de airco. Een erkende airco monteur kan het koelmiddel bijvullen en de slijtagegevoelige onderdelen controleren, maar zal de roosters niet voor je poetsen.

Airco keuzehulp

1/3
Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden?
2/3
Hoeveel geluid mag de airco maken?
3/3
Hoe goed is de isolatie van de ruimte?