Beste mobiele airco van 2021

Vind de beste mobiele airco van 2024. We hebben de beste mobiele airco’s voor je geselecteerd en geven je tips waar je op moet letten bij de aankoop van een mobiele airco.

Hero achtergrond mobiel

Nieuwe mobiele airco kopen

Een mobiele airco koelt je kamer en is verrijdbaar. 

Het is een kunst om een geschikte mobiele airco te vinden tussen alle bestaande modellen en merken die er beschikbaar zijn. Je koopt een mobiele airco niet voor een paar jaar en wilt daarom een weloverwogen keuze maken. Wij helpen jou met het kiezen van een geschikte mobiele airco, zodat jij precies weet wat voor jou de beste koop is. We hebben verschillende mobiele airco’s getest en hebben de beste koop van 2024 voor je geselecteerd.

Ook hebben we een handige BTU berekenhulp en geven we je alle informatie die je nodig hebt bij het kopen van een nieuwe mobiele airco.

Vind jouw nieuwe mobiele airco

Vind een goede mobiele airco door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

Vind je perfecte mobiele airco

De beste Mobiele airco's

Beste mobiele airco van 2024

De kosten voor een mobiele airco liggen ongeveer tussen de 300 en 800 euro. De kwaliteit en het koelvermogen van de airco’s is vaak beter wanneer deze duurder is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat is ook de reden dat wij voor jou een top 5 maken met airco’s die op basis van eigenschappen, prijs en recensies van kopers en gebruikers zijn gekozen, zodat jij een airco kan kiezen die het beste bij jou past. In de mobiele airco test hebben we rekening gehouden met verschillende eigenschappen van een mobiele airco, zoals: het koelvermogen, energieverbruik en energielabel, de prijs-kwaliteit verhouding en het geluidsniveau.

Wat is een mobiele airco

Een mobiele airco is een verrijdbare en verplaatsbare airco. Een mobiele airco heeft een afvoerslang waarmee de warmte uit de ruimte wordt gevoerd. Deze afvoerslang kan door een deur of raam gelegd worden, zodat de warme lucht naar buiten gevoerd word. Consumenten kiezen vaak voor een mobiele airco wanneer ze dagelijks in meerdere ruimtes zijn en geen airco willen kopen voor elke ruimte of kamer die gekoeld moet worden. Zo kun je overdag je een mobiele airco in je woonkamer neerzetten om daar de ruimte koelen, en hem ‘s avonds naar je slaapkamer te verplaatsen. Het feit dat de airco verrijdbaar is is het grootste pluspunt van de mobiele airco en meestal de reden dat consumenten een mobiele airco kopen.
mobiele airo in kamer 1536x1024 1

Mobiele airco keuzehulp

1/3
Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden?
2/3
Hoeveel geluid mag de airco maken?
3/3
Hoe goed is de isolatie van de ruimte?

Waarom een mobiele airco

Er zijn verschillende reden voor consumenten om een mobiele airco te kopen. Wat zijn dan de belangrijkste reden om te kiezen voor een mobiele airco in plaats van een split-unit airco?

Verplaatsbaar

Je kunt een mobiele airco plaatsen in elke ruimte die je maar wilt, zolang er een plek is waar de warmte lucht naartoe weggevoerd kan worden. Sommige mobiele airco’s hebben wieltjes, sommige zijn draagbaar.

Goedkoop

De prijzen voor een mobiele airco beginnen vanaf 300 euro. Dit is aanzienlijk goedkoper dan een vaste airco, welke ook nog geinstalleerd dient te worden. Dit kost al snel 1500 euro.

Eenvoudig installeren

Je kunt een mobiele airco in een ruimte neerzetten, de slang uit het raam hangen, de mobiele airco aansluiten op het stopcontact en beginnen met koelen.

Waar let je op bij het kopen van een mobiele airco

Vermogen
De vraag die je jezelf als allereerst moet stellen is welk vermogen heeft de mobiele airco nodig? Het aantal BTU dat een mobiele airco nodig heeft verschilt nagelang de grootte van de ruimte die gekoeld moet worden. Een kleine ruimte van 12 m2 kan gekoeld worden met een zwakkere mobiele airco. Een grote woonkamer van 50 m2 heeft een veel sterkere mobiele airco nodig. Een sterkere airco is meestal wat duurder dan een zwakkere.
Geluidsniveau
Het nadeel van een mobiele airco is de lawaai die gemaakt wordt bij het koelen en het aan- en afvoeren van de lucht. Houdt hier rekening mee wanneer je bijvoorbeeld de airco op de slaapkamer wilt zetten. Of hem in een kantoorruimte gebruikt. Je kunt een mobiele airco stil noemen wanneer hij maximaal 60 dB geluid produceert. Meer dan dat is behoorlijk lawaaiig en kan storend zijn.
Energielabel
Het energielabel is een belangrijk aspect bij het kiezen van je nieuwe airco. Een mobiele airco is niet persee een energiezuinig apparaat. Een mobiele airco werkt continu tegen de warme lucht die hoe dan ook wel een ruimte binnenkomt en zal daardoor veel energie gebruiken. Een gemiddelde airco met energielabel A verbruikt voor ongeveer 150 euro per jaar aan stroom. Dit is bij gemiddeld gebruik. Een mobiele airco met energielabel A++ verbruikt ongeveer 75 euro per jaar aan stroom. Een aanzienlijk verschil.
Functionaliteiten
Mobiele airco’s hebben allerlei verschillende functionaliteiten en standen. Kun je het apparaat alleen de ruimte koelen, of heeft hij ook een ventilator stand? Daarnaast hebben de meeste mobiele airco’s ook een ontvochtigingsstand. Hiermee onttrek je vocht uit de ruimte wanneer het benauwd is. Tegenwoordig zijn er ook airco’s die een luchtfilteringsstand hebben. Hiermee filter je de lucht in de ruimte waar je de mobiele airco plaatst.
Verplaatsbaarheid
Een van de grootste voordelen van een mobiele airco is de eenvoudige verplaatsbaarheid van het apparaat. De meeste airco’s hebben wieltjes waardoor hij verrijdbaar is. Sommige mobiele airco’s hebben dit echter niet en dit kan het lastig maken om het apparaat te verplaatsen. Wanneer je de mobiele elke dag in een nieuwe kamer wilt plaatsen en de trap op en af moet tillen is het verstandig te kijken naar het gewicht. De meeste mobiele airco’s zijn minstens 20kg en kunnen voor sommige mensen lastig te tillen zijn.
Merken
Er zijn verschillende aanbieders op de markt. Zo heb je D’Longhi en LG als ervaren producenten. Onlangs is daar Fuave bij gekomen. Dit is het eigen merk van Coolblue. Ze bieden top kwaliteit airco’s voor een lage prijs. Wij kunnen deze mobiele airco’s van Fuave dan ook zeker aanbevelen.
Accessoires
Er zijn enkele vragen die je jezelf als laatst moet stellen: zit er een afstandsbediening bij de mobiele airco zodat je hem van een afstand kunt bedienen? En wordt er een afdichtingskit bij de mobiele airco geleverd? Meestal zit er al wel een afdichtingsset bij. Deze kun je in je raamopening plaatsen, waar de luchtafvoerslang doorheen past. Hierdoor wordt de warme lucht afgevoerd.

Voordelen van een mobiele airco

Een mobiele airco biedt een groot aantal voordelen ten opzichte van een split unit airco. Al die voordelen hebben we voor jou op een rij gezet:

 1. Prijs. Een mobiele airco is een stuk goedkoper dan een vaste airco. De goedkoopste mobiele airco is te koop voor ongeveer €300. Mocht je de airco alleen nodig hebben in de zomer, wat in Nederland vaak het geval is, adviseren wij een mobiele airco.
 2. Verrijbaarheid en mobiliteit. Doordat je een mobiele airco kunt verrijden kun je hem in elke ruimte plaatsen waar je maar wilt. Ben je ‘s ochtends in de woonkamer? Dan zet je hem daar neer. ‘S avonds rijd je hem zo weer naar de slaapkamer.
 3. Geen installatie nodig. Een van de grootste voordelen van een mobiele airco is dat er geen installatie nodig is. Dat betekent dat je hem in het stopcontact kunt steken en beginnen met het koelen van de ruimte. Dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten vergeleken met een vaste airco.

Nadelen mobiele airco

 1. Geluidsniveau. Bij een mobiele airco moet je er rekening mee houden dat de lucht in het apparaat gekoeld wordt. Dit levert een redelijk hoog geluidsniveau op. Bij vaste airco’s zitten deze koelingen aan de buitenkant van het apparaat.
 2. Laag koelvermogen. Sommige mobiele airco’s hebben een redelijk laag koelvermogen. Dat wil zeggen dat ze een ruimte van 20 vierkante meter kunnen koelen, maar dat een grotere ruimte problemen oplevert. Let goed op het aantal BTU bij het kopen van een mobiele airco.
 3. Gewicht. Mobiele airco’s zijn best zwaar. Wanneer je de airco iedere dag van boven naar beneden moet tillen kan een hoog gewicht best zijn tol gaan eisen. De meest toestellen zijn echter wel verrijdbaar doordat zij wielen hebben.

Een mobiele airco met of zonder slang

Een mobiele airco heeft altijd een slang. De slang is nodig om de warme lucht naar buiten te vervoeren. In de mobiele airco wordt de warme lucht omgezet naar koele lucht, de resterende warme lucht wordt vervolgens afgevoerd via de afvoerslang. De slang kan via een deur of een raam naar buiten gelegd worden. Belangrijk hierbij is dat je er goed op let dat de slang geen warme lucht naar binnen toelaat. Dit voorkom je eenvoudig met een raamafdekking. Wanneer je geen raamafdekking zou gebruiken, moet de mobiele airco harder werken om de ruimte koel te houden. Dit is zonde van de energie en sommige mobiele airco’s hebben niet voldoende kracht om dit te kunnen compenseren. Ze zullen de kamer in dit geval minder goed kunnen koelen.

Bestaat er dan ook een mobiele airco zonder slang?
Nee, deze bestaan helaas niet. Wel zijn er aircoolers te koop. Deze hebben een andere techniek en werken helaas minder goed als een mobiele airco. Vandaar raden wij altijd aan om een mobiele airco te nemen en te kiezen voor een model waar je nog jaren mee vooruit kunt.

mobiele airco met slang 600x400 1

BTU berekenen

Bereken de hoeveelheid BTU die je nodig gaat hebben in de ruimte waar je nieuwe mobiele airco geplaatst gaat worden. In onze rekentool houden we rekening met verschillende aspecten die de hoeveelheid BTU die nodig is verhogen of verlagen. Het begint met de inhoud van de ruimte, hoe groter deze is des te meer BTU er nodig is.

Verder letten we nog op het aantal ramen in de ruimte en in het algemeen de status van de isolatie. Ook is het nog belangrijk om te letten op de hoeveelheid spullen en mensen die aanwezig zijn in de ruimte.

[CP_CALCULATED_FIELDS id="6"]

Het assortiment mobiele airco's

De'Longhi PAC EM82

De’Longhi PAC EM82

499,00
Verkoelt de lucht tot 32 m² | Koelvermogen: 10.000 BTU | Geluidsniveau van 63 dB
Fuave ACG12K02

Fuave ACG12K02

599,00
Verkoelt de lucht tot 38 vierkante meter | Koelvermogen: 12.000 BTU | Geluidsniveau van 64 dB
Duux Blizzard Smart 12K

Duux Blizzard Smart 12K

649,00
Verkoelt de lucht tot 28 vierkante meter | Koelvermogen: 12.000 BTU | Geluidsniveau van 65 dB
Honeywell HF08CES

Honeywell HF08CES

499,00
Verkoelt de lucht tot 23 vierkante meter | Koelvermogen: 8000 BTU | Geluidsniveau van 65 dB
Fuave ACS14K01

Fuave ACS14K01

469,00
Verkoelt de lucht tot 40 vierkante meter | Koelvermogen: 14.000 BTU | Geluidsniveau van 53 dB
Honeywell HJ14CESVWK

Honeywell HJ14CESVWK

749,00
Verkoelt de lucht | 1550 watt vermogen | Geluidsniveau van 65 dB
Duux North Smart 14K BTU/h Grijs

Duux North Smart 14K BTU/h G...

949,00
Verkoelt de lucht | 4000 watt vermogen | Geluidsniveau van 58 dB
Honeywell MN10CESWW

Honeywell MN10CESWW

649,00
Verkoelt de lucht | 1000 watt vermogen | Geluidsniveau van 53 dB
Fuave ACB12K02

Fuave ACB12K02

399,00
Verkoelt de lucht tot 38 vierkante meter | Koelvermogen: 12.000 BTU | Geluidsniveau van 65 dB
Duux North Smart 18K BTU/h Grijs

Duux North Smart 18K BTU/h G...

1.209,00
Verkoelt de lucht | 5000 watt vermogen | Geluidsniveau van 59 dB
Duux North Smart 14K BTU/h Wit

Duux North Smart 14K BTU/h W...

949,00
Verkoelt de lucht | 4000 watt vermogen | Geluidsniveau van 58 dB
Fuave ACB09K01

Fuave ACB09K01

299,00
Verkoelt de lucht tot 26 vierkante meter | Koelvermogen: 9.000 BTU | Geluidsniveau van 65 dB
AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pr...

649,00
Verkoelt de lucht tot 35 vierkante meter | Koelvermogen: 12.000 BTU | Geluidsniveau van 64 dB
Fuave ACS16K01

Fuave ACS16K01

599,00
Verkoelt de lucht tot 45 vierkante meter | Koelvermogen: 16.000 BTU | Geluidsniveau van 54 dB
Duux North Smart 18K BTU/h Wit

Duux North Smart 18K BTU/h W...

1.209,00
Verkoelt de lucht | 5000 watt vermogen | Geluidsniveau van 59 dB
AEG AXP26U338BW

AEG AXP26U338BW

499,00
Verkoelt de lucht tot 26 m² | Koelvermogen: 9.000 BTU | Geluidsniveau van 64 dB
Fuave ACB09C02

Fuave ACB09C02

349,00
Verkoelt de lucht tot 26 vierkante meter | Koelvermogen: 9.000 BTU | Geluidsniveau van 65 dB
De'Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

De’Longhi PAC EL98 Eco...

569,00
Verkoelt de lucht tot 30 vierkante meter | Koelvermogen: 10.700 BTU | Geluidsniveau van 64 dB
Whirlpool PACB212HP

Whirlpool PACB212HP

629,00
Verkoelt de lucht tot 34 m² | Koelvermogen: 12.000 BTU | Geluidsniveau van 52 dB
Fuave ACS18K01

Fuave ACS18K01

899,00
Verkoelt de lucht tot 51 vierkante meter | Koelvermogen: 18.000 BTU | Geluidsniveau van 65 dB
Fuave ACS09K01

Fuave ACS09K01

349,00
Verkoelt de lucht tot 26 vierkante meter | Koelvermogen: 9.000 BTU | Geluidsniveau van 63 dB
Fuave ACB07K01

Fuave ACB07K01

249,00
Verkoelt de lucht tot 20 vierkante meter | Koelvermogen: 7.000 BTU | Geluidsniveau van 65 dB
De'Longhi PAC EX UV Carelight

De’Longhi PAC EX UV Ca...

999,00
Verkoelt de lucht tot 48 vierkante meter | Koelvermogen: 13.000 BTU | Geluidsniveau van 63 dB
Honeywell HJ16CESVWK

Honeywell HJ16CESVWK

799,00
Verkoelt de lucht | 1800 watt vermogen | Geluidsniveau van 65 dB
De'Longhi PAC EM93 Silent

De’Longhi PAC EM93 Sil...

629,00
Verkoelt de lucht tot 38 vierkante meter | Koelvermogen: 10.800 BTU | Geluidsniveau van 63 dB

Veelgestelde vragen

Waar moet je een mobiele airco plaatsen?
Een mobiele airco moet je op een plek plaatsen waar hij de warme lucht kwijt kan. Dit kan zijn bij een raam waar je de slang doorheen kunt leggen. Je kunt een mobiele airco ook bij een deur plaatsen. Het belangrijkste is dat de warmte lucht uit de airco vervoerd kan worden naar buiten. Waar je wel goed op moet letten is dat er geen warme lucht van buiten naar binnen kan komen. Zorg er daarom altijd voor dat je de kieren en gaten van het raam opvult met een raamafdekking of een andere oplossing die de warme lucht tegen houdt.
Wat gebruikt een mobiele airco aan stroom per dag?
Een mobiele airco is niet energiezuinig. Wanneer je de airco de hele dag aanzet ben je beter af met een vaste airco in plaats van een mobiele airco. Een mobiele airco gebruikt voor ongeveer 0,50 cent stroom per uur. Aangezien de meeste mensen de airco niet de hele dag aan hebben is het eenvoudig te berekenen hoeveel je verwacht te gebruiken. Je hebt energiezuinige mobiele airco’s, welke een stuk minder verbruiken.
Welk merk mobiele airco moet ik kopen?
Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt. Allemaal met verschillende specificaties en hun eigen geschiedenis. Coolblue heeft sinds kort haar eigen merk op de markt gezet: Fuave. Dit merk richt zich op de gehele markt met goedkope, maar ook duurdere mobiele drogers. Wij raden zelf deze Fuave airco’s aan. Ze werken goed en krijgen goede recensies. Bovendien biedt Coolblue een enorm goede service en zijn de airco’s goedkoper dan menig ander merk.
Hoe werkt een mobiele airco?

De werking van een mobiele airco is eenvoudig uit te leggen in een aantal stappen:

 • De mobiele airco zuigt warme lucht uit de ruimte waar hij staat naar binnen.
 • De warme lucht gaat langs een koelelement waardoor hij gekoeld wordt.
 • De koude lucht wordt terug de ruimte in geblazen.
 • De warme lucht wordt naar buiten geblazen.
 • Soms heeft een mobiele airco ook een condensbak waarin het condens verzameld wordt.